tretman nege noktiju

Top 7 saveta za najbolju negu noktiju

Negovani i zdravi nokti nisu važni samo zbog lepote. Ne, razlozi su mnogo veći. Osim što deluju na utisak koji ostavljate na ljude, imaju i bitnu ulogu u održavanju zdravlja. Zato ih nikako ne treba zanemariti. Na šta treba obratiti pažnju kada je u pitanju nega i zdravlje noktiju otkrićemo u nastavku.

Šta su to nokti?

Da bi bolje razumeli zašto je nega noktiju važna treba da znate šta su uopšte nokti. Oni su rožani deo prsta, po svojoj koncepciji slični kosi, jer u sebi sadrže kreatin. To je materija koja proizvodi epiderm. Nega noktiju nije samo njihovo lakiranje, budimo jasni odmah na početku. To su i oblikovanje, poliranje i zaštita nokta, ali i uklanjanje i nega kože oko noktiju.

1. Zanoktice

Negovani notki podrazumevaju negovane zanoktice. One štite od bakterija i infekcija, pa je zbog toga njihovo grickanje zabranjeno, iako je to mnogima jedna od omiljenih rutina. To može samo da vas boli i dovede do upale kože.

Zato pre nego se date u sređivanje noktiju prvo svoju pažnju poklonite upravo zanokticama. Jednostavan način za to je da ih jednom nedeljno, najbolje nakon tuširanja, povučete unazad uz blagu masažu.  Za njihovu negu možete koristiti i sekače ili gurače zanoktica, kao i makazice koje su od nerđajućeg čelika.

Guračem zanoktica ćete potiskivanjem ukoniti višak kože sa nokta. Tako se lako ukloni zanoktica a prsti i nokti izgledaju lepo i negovano. Sa druge strane ako želite da uklonite zadebljanu kožu oko nokta koristite makazice.

Uz to redovno koristite kreme i ulja za negu kože oko noktiju, jer one zanoktice čine tanjim i manje vidljivim. Ovakvi preparati nokte i kožu čine elastičnom, a to sprečava pucanje i stvaranje dosadnih zanoktica.

2. Dobar pribor za negu noktiju

Sem što ćete koristiti preparate za negu noktiju, ne treba da zaboravite ni na adekvatan pribor kojim nećete oštetiti i povrediti nokte. Važno je da svoj pribor držite čistim i urednim, jer se na taj način sprečavaju bakterije da izazovu infekcije i upale na vašoj koži i noktima. Ako koristite metalni pribor, pre upotrebe ga prvo dobro operite sapunom a zatim deznifikujte alkoholom.

Za uklanjanje neželjene prljavštine ispod nokta treba koristiti poseban pribor. Za to dobro može da posluži instrument od nerđajućeg čelika. Ne zaboravite, čisti nokti su negovani nokti.

3. Čuvanje noktiju od hemikalija

Za ruke nije dobro da dođu u direktan kontakt sa hemikalijama, pa čak ni sa onom koja je blaža varijanta, poput deterdženta za pranje sudova. Zato ruke uvek zaštiite rukavicama pre bilo kakve upotrebe hemikalija. Izbegavajte pranje jakim tečnim sapunima jer se od njih suši koža i nokti. Umesto toga koristite blaže varijante sapuna, a nakon pranja ruke obavezno namažite kremom.

4. Dužina i oblik nokta

Zanimljivo zvuči podatak na nokti na rukama mesečno porastu do 6 mm. Kod mlađih ljudi brže nego kod starijih. Leti nokti rastu još brže nego u ostalim godišnjim dobima. Koje su to neke standardne dužine noktiju?

 • Dugi nokti iako deluju lepo i ženstveno nisu preporučljivi za svaki dan jer veoma lako pucaju.

 • Srednji nokti su laki i zahvalni za održavanje. Negovani deluju veoma lepo i ne smetaju u obavljanju svakodnevnih poslova.

 • Kratki nokti su najlakši za održavanje jer su malo izloženi bakterijama koje dolaze iz spoljnog okruženja.

Ako se odlučite pustite nokte da rastu, nikako nemojte da zaboravite da ih tretirate dodatnim preparatima kako bi izbegli da se nokti polome ili puknu.

4. Oblici noktiju

Kada su nokti negovani i zdravi lako ih je oblikovati. Neki oblici su lakši za održavanje, dok je kod nekih drugih oblika u pitanju modni trend. Ipak treba imati u vidu jedno jednostavno pravilo. Oblik nokta treba da odgovara obliku prsta. Postoje nekoliko formi koje uglavnom koriste.

Zaobljeni (okrugli) nokti

Ovakav oblik je najbolji za kratke nokte. Iako se danas pomalo smatra „demode“ zaobljeni nokti imaju mnoge prednosti. Laki su za održavanje i prate prirodnu liniju prsta. Izdržljivi su i sa njima ne postoji šansa da pocepate osetljive i tanke tkanine. Preporučljivi su za sve one čiji su notki slabi i mekani.

 Četvrtasti nokti

Danas je ovakav oblik nokta veoma popularan. Četvrtasti oblik će najbolje izgledati na noktima srednje dužine. Njegove ivice su pomalo oštre pa zbog toga lakše pucaju od noktiju okruglog oblika.

Bademasti oblik noktiju

Veoma omiljen među ženama širom sveta. Razlog za to je jednostavan. Ovakav oblik izdužuje prste a šake čini nežnijim. Da bi dobili baš ovakav oblik notka potrebno je zaobliti ga sa strane pa zbog toga teže pucaju.

 

Špicasti nokti

Ovakav oblik koji nokte čine veoma dugim i oštrim na vrhu jako je težak za održavanje. Gotovo je nemoguće ovakav oblik posgtići na prirodnim noktima.

„Balerina“ oblik noktiju

Ovakav oblik noktiju je ime dobio jer po svom obliku podseća na  balerinine cipele. Lepo izgledaju na dugačkim noktima jer dodatno izdužuju prste ali nisu za vas ako su vam nokti lako lomljivi i tanki.

 

lakirani negovani nokti

5. Turpijanje noktiju

Turpija je neizostavan deo nege noktiju. One se koriste da uklonite male pukotine na notkima, ali i za njihovo ravnanje i oblikovanje. Turpijanje se radi samo na suvim notkima. Prvo se turpijom oblikuje vrh notka, a tek potom sa strane. Posebnom turpijom, koja se drugačije naziva i buffer, se potom lagano prelazi preko gornje površine nokta od korena prema vrhu, veoma pažljivo da se ne bi oštetio površinski sloj nokta.

6.  Hidratacijom i ishranom do zdravih i negovanih noktiju

Hidratacija je veoma bitan faktor kada se priča o negi i zdravlju noktiju jer utiče na njihovu čvrstinu i izgled. Kreme za ruke uvek treba koristiti kada osetite da vam je koža na rukama i nokti suvi. Sem krema, sjajna je kombinacija avokada i bademovog ulja jer noktima pa i zanokticama daje neophodnu vlažnost.

Ishrana kao uslov za zdrave nokte

Dobra ishrana je veoma bitno da bi nokti bili zdravi. Zato ako primetite određene promene na noktima, to može da bude znak da je vreme da korigujete nešto u svojoj ishrani.

 • Suvi i lomljivi nokti mogu da predstavljaju manjak kalcijuma i vitamina A
 • Ako vam se nokti savijaju na dole fali vam proteina, vitamina C i folne kiseline
 • U slučaju da primetite bele tačke na noktima nedostaje vam cink i kalcijum
 • Tamnocrveni nokti mogu da budu zbog slabog metabolizma zbog teške, slane i masne hrane
 • Nepravilan rad jetre će se manifestovati notkima žućkaste boje
 • Ako vam srce i pluća ne rade pravilno nokti mogu da vam budu plave boje
 • Manjak vitamina B 12 možete da primetite ukoliko su vam nokti suvi, zaobljenih ivica ili malo tamnije boje nego inače
 • Slaba probava će se pokazati kroz vertikalne linije na noktima

7. Lakiranje nokta

Prvo na šta se pomisli kada su tema lepi i negovani notki su lakirani nokti. Ali i u tome treba voditi računa kako se radi. Prvo što je potrebno uraditi pre samog lakiranja je naneti bazu. Zatim se lak tanko nanosi, dovoljna su samo tri pokreta četkicom i cela površina nokta će biti u željenoj boji.

Ukoliko se lakirani nokti iskrzaju i oštete ne morate skidati ceo lak. Dovoljno je iskoristiti koretkor i nokat će biti kao nov. Ipak da bi se ovo izbeglo koristite dodatnu zaštitu. Ona će vašim noktima obezbediti dodatni sjaj. Takav zaštitni premaz se nanosi u tankom sloju preko celpg nokta i na samu ivicu. Tako se sprečava krzanje i pucanje laka jer stvara zaštitni sloj.

U Legacy Hazitu postoji neko ko će vašim noktima pokloniti pažnju kakva se ne viđa često. Svojom posvećenošću će napraviti čudo. Na vama je da zakažete svoj termin i da se oduševite.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button