greške nege kože lica

Da li znate koje su najčešće greške nege lica i kako da ih izbegnete?

Negovana koža lica zahteva posvećenost i vreme. U današnjem, ubrzanom svetu punom najrazličitijih obaveza, do toga je teško doći. Zbog toga,  nega lica sve više postaje nešto što se radi na brzinu i usput. A tada se dešavaju greške. Koje koža ne oprašta.

Da bi se one izbegle, a lice bilo sjajno, blistavo i negovano, pokazaćemo vam koje su to najčešće greške koje možda i nesvesno pravite, kao i savete kako ih izbeći.

1.  Previše pilinga

Piling jeste dobar za kožu. Njime se uklanjaju mrtve ćelije sa kože zbog kojih lice izgleda umorno. Uz to, podstiče i njenu regeneraciju i obnavljanje.

Ali treba da znate da previše pilinga može imati sasvim suprotan efekat, te izazvati iritaciju lica. Koža može postati masnija nego inače, jer se upravo ovim tretmanom ubrzava rad lojnih žlezda, koji su prirodni stub odbrane kože od spoljnih uticaja. Tada može doći do pojavi akni i bubuljica.  Preporuka dermatologa je da u zavisnosti od tipa vaše kože, piling radite jednom do dva puta nedeljno.

Na šta treba obratiti pažnju prilikom pilinga?

Osnovna stvar na koju treba obratiti pažnju prilikom pilinga je da on bude prilagođen baš vašem tipu kože. Nikako ga ne treba raditi grubim sredstvima i pokretima jer se tako koža oštećuje.

greške kod nege kože lica

 

2.  Nepravilno čišćenje i pranje lica

Čisto i oprano lice je lepo i zdravo lice. Zato je važno to pravilno činiti. Da bi izbegli greške koje se mogu dogoditi prilikom čišćenja i pranja lica prvo treba znati koje su.

·       Nepranje ruku pre umivanja

Jedna od najčešćih grešaka o kojoj se skoro nikada ni ne razmišlja, je upravo nepranje ruku pre umivanja. Zašto? Ruke su najviše izložene raznoraznim bakterijama. Nije ih dovoljno pre umivanja samo pokvasiti, protrljati i naneti sredstvo za umivanje. Ne. Pre umivanja ruke je potrebno dobro nasapunjati i oprati toplom vodom.

·       Previše brzo pranje lica

Greška koja se može desiti u brzini, je ta da nedovoljno vremena posvetite pranju lica. A upravo to može naneti više štete nego koristi vašoj koži lica. „Brzinskim“ pranjem lica ne dajete dovoljno vremena sredstvima koje koje koristite za to da odrade svoj posao. A to je da uđu duboko u pore.

Jedini efekat koji se postiže pranjem lica previše brzo je površinsko uklanjanje prljavštine i masnoće, dok pore kojima je potrebno čišćenje ostaje zapušene.

·       Pranje lica vrućom vodom

Pranje lica vrućom vodom ponekad zna da prija, ali nije dobro i treba ga izbegavati. Koža se isušuje i zbog toga dehidrira, pa se zbog toga može povećati sebum. Njega koža luči kada oseti nedostatak vlažnosti.

Najbolje je lice prati mlakom vodom. Tako se pore otvaraju i poboljšava tonus kože. Greška je takođe i umivanje hladnom, odnosno ledenom vodom, pore se tako ne smanjuju. Umesto toga koristite losion nakon umivanja.

·       Nedovoljno ispiranje lica nakon pranja

Dobro isprati lice nakon pranja je podjednako važno kao i samo pranje. Nije dovoljno samo prsnuti vodu po licu nakon nanošenja sredstva kojim se umivate. Koža će izgledati čisto, ali će ostati tragovi korišćenog proizvoda. Upravo oni omogućavaju bakterijama da se razviju, što može izazvati nikako željene akne i bubuljice.

Zato da bi izbegli pojavu ovakvog problema obavezno isto vremena koliko posvetite samom pranju lica, toliko posvetite i ispiranju.

·       Prečesto umivanje

Previše često umivanje tokom dana može da bude jednako loše kao i ne umivanje uopšte. Koliko god to čudno zvučalo. Zašto je to tako? Koža se previše čestim pranjem dodatno isušuje. Zato je sasvim dovoljno umiti se dva puta dnevno.

·       Preskakanje pranja lica nakon vežbanja

Jedna od čestih grešaka koja može da vam se desi je da zaboravite da operete lice nakon vežbanja. A to je izuzetno važno. Čak i ako se ne znojite puno, znojite se po licu.

Znoj jeste jedan od najefikasnijih načina da se telo očisti od otrova, ali ako ostane ceo dan na licu ono će se napuniti njime, a samim tim naneti štetu vašoj koži.

 

·       Čišćenje lica i tela istim peškirom

Da li koristite isti peškir za lice i za telo? Ako je odgovor potvrdan, činite veliku grešku. Ovde problem predstavlja činjenica da vlaga privlači bakterije. A bakterije ne želite na vašem licu.

 

greške koje se prave prilikom nege kože lica

 

3.  Odlazak na spavanje sa šminkom

Bez obzira na to koliko ste imali naporan dan i koliko ste umorni, nikada nemojte na spavanje odlaziti sa šminkom. Ne samo da je to loša navika, već je i opasna. Ovom greškom rizikujete ne samo da vam se zatvore pore i uništi ten koji dugo negujete, već i pojavu velike iritacije i infekcije oko očiju.

4.  Vlažne maramice za skidanje šminke

Vlažne maramice u svom sastavu sadrže alkohol koji isušuje kožu, pa ih zato ne bi trebalo koristiti za skidanje šminke. Sa njima ne možete temeljno da očitite lice, a rizikujete da vam se zapuše pore.

 

5.  Neredovno čišćenje make-up četki

Redovno održavanje make-up četki je izuzetno važno da bi lice bilo negovano. Zato barem dva puta nedeljno nežnim sapunom treba četke detaljno oprati i ostaviti ih da se osuše na vazduhu. Nikako nemojte da dopustite sebi da vam ostane četka vlažna, jer je to još jedan način da naneste bakterije na lice.

6.  Ne menjanje posteljine redovno

Da bi lice bilo lepo i negovano potrebno je menjati posteljinu i jastučnicu jednom nedeljno. Deterdženti, omekšivači, kao i nečistoće sa kože znaju da se jako dugo zadrže na platnu. A tako koža može da se inficira. Da bi se bakterije na njima skroz uklonile posteljinu uvek perite na visokim temperaturama.

 

7.  Ne spavate dovoljno

Idealno vreme za detoksikaciju kože je od 22h do 02h, a za njenu obnovu od 02h do 06h ujutru. Zato je neophodno imati dobar san kako bi koža mogla sama od sebe da se obnovi i bude sveža.

 

koje se greške prave prilikom nege kože lica

 

8.  Spavanje sa puštenom kosom

Kosa koliko god bila čista, u sebi uvek nosi malo prljavštine iz spoljne sredine. Zato šnalom sklonite šiške i pomozite koži da se obnovi tokom noći.

9.  Nepravilna ishrana

Cigarete, alkohol, masna hrana, utiču na kvalitet kože. Zato da bi koža bila zdrava hranite se zdravo. Posebno koristiti namirnice koje u sebi sadrže antioksidante, poput spanaća ili bobičnog voća.

10.  Pipanje lica

Najveća greška koju činite, možda i nesvesno, je pipanje lica. Jer svaki put kada dodirnete lice rukama rizikujete da se bakterije prošire. Na taj način se mogu izazvati infekcije kože, akne, kao i mnogi drugi problemi.

Ukoliko vam ovi saveti nisu dovoljni da smirite kožu, ili imate ozbiljniji problem sa aknama i bubuljicama, slobodno i bez ustručavanja dođite do Legacy hazit-a . Tim profesionalaca će vam pomoći da svet obogatite svojim blistavim i nasmejanim licem.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now Button